ОДЛУЧУВАЧ – Методологија за поддржано донесување на одлуки

Изминатиов период беше доста активен за Граѓански Центар Активум од Куманово и европските партнери кои го спроведуваат проектот Одлучувач, во рамки на Еразмус + програмата за образование на возрасни. Целта на Одлучувач е да го покрие недостигот од информатички образовни и тренинг ресурси на тимовите кои работат на полето на попреченост, преку имплементација на методологијата […]

Мултимедијален пакет за поддржано донесување одлуки

Како дел од активностите за промоција и воспоставување на методологијата на Поддржано Донесување на Одлуки кај лица со попреченост, Граѓански Центар Активум, заедно со партнерите од Полска, Шпанија, Литванија и Грција, изработи мултимедијален пакет на содржини наменети за лица со попреченост, нивни семејства и едукатори/поддржувачи. Самиот метод на Поддржувано Донесување на Одлуки претставува алатка за […]

СТУДИСКА ПОСЕТА ВО ШПАНИЈА

Во рамки на проектот “Одлучувач”, тимот на Активум од 14-ти до 16-ти март присуствуваше на работна средба во Жирона, Шпанија. “Одлучувач” е проект насочен кон развивање на алатки за поддржувано донесување на одлуки кај лица со интелектуална попреченост. Нашиот тим беше дел од групата на 18 професионалци кои работат на употреба на дигитални алатки во […]

Студиска посета на општините Сурдулица, Лебане и Власотинце

Од 13ти до 15ти Септември ја организиравме најавената студиска посета на Република Србија и српските партнери кои работат на зголемување на вработливоста во секторите земјоделство, занатчиство и рурален/агро туризам. 25 претставници на општинските раководства, претставници на Комората на занаетчии, Здружение Пчела како и индивидуални пчелари и  занаетчии од општините Куманово и Старо Нагоричане,  беа во […]

Студиска посета на делегација од Р. Србија

На 5ти, 6ти и 7ми Септември, 2022, Граѓанки Центар Активум беше домаќин на студиска посета на делегација од Република Србија. 25 претставници на општинските раководства, здруженија на земјоделци, пчелари, занаетчии од општините Власотинце, Сурдулица и Лебане се сретнаа со претставници на Занаетчиската комора на Куманово, Здружението Пчела од Куманово, Апи комората во с. Драгоманце, Игнеа […]

ЈАВЕН ПОВИК ЗА СТРУЧНИ ОБУКИ И СТРУЧНО СОВЕТУВАЊЕ  ВО  ОБЛАСТА НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ И НЕЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ АКТИВНОСТИ ВО КУМАНОВО И СТАРО НАГОРИЧАНЕ

 Доколку сакаш да се информираш, дополнително да го усовршиш своето знаење или да научиш нешто ново, и сакаш додатно да се пријавиш за стручно советување ”еден-на-еден”, пријави се! Во зависност од тоа дали си производител/ка кој/а се занимава со земојоделство или неземјоделски активности, погледни дали исполнуваш барем еден од наведените услови и пријави се за […]

БРОШУРА ВО ЛЕСНО ЧИТЛИВА ФОРМА ЗА ПОДДРЖАНО ДОНЕСУВАЊЕ ОДЛУКИ  

Продолжува европската програма Еразмус + „ОДЛУЧУВАЧ – Подобрување на животните искуства за возрасни лица со посебни потреби за учење, обучувачи и родители преку поддржано донесување одлуки“. Во овој период, со нашите партнери работевме на изработка на брошура во лесно читлива форма. Брошурата е намнета за лицата со интелектуална попреченост кои се заинтересирани да се стекнат […]

Информативна работилница “Мерки за поддршка и нови перспективи за инклузивен локален економски развој”

Во четврток, 16ти јуни, во Занаетчискиот дом во Куманово  се одржа информативна работилница  “Мерки за поддршка и нови перспективи за инклузивен локален економски развој” на која лидерите од локалната самоуправа и претставниците од водечките програми за поддршка и центри за развој на регионално и национално ниво, се осврнаа на мапираните ресурси, потенцијали и потреби во […]

Започнуваат обуките за членовите на Координативното тело за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија

Се одржа првата од вкупно 10-те тематски обуки наменети за членовите на Координативното тело за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија, на која учествуваа претставници од јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор од трите локални самоуправи во Србија (Лебане, Власотинце, Сурдулица) и две во Северна Македонија (Куманово, Старо Нагоричане). Нивна цел е да ги обучат клучните […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на петтиот вебинар ,,Алатки за канцелариска работа” кој ќе се одржи на 06 април од 14:30 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже петтиот сет на мобилни апликации, наменет за лицата со интелектуална попреченост кои би сакале да живеат самостојно и да работат на отворениот пазар на труд. Учеството […]