Студиска посета на општините Сурдулица, Лебане и Власотинце

Од 13ти до 15ти Септември ја организиравме најавената студиска посета на Република Србија и српските партнери кои работат на зголемување на вработливоста во секторите земјоделство, занатчиство и рурален/агро туризам. 25 претставници на општинските раководства, претставници на Комората на занаетчии, Здружение Пчела како и индивидуални пчелари и  занаетчии од општините Куманово и Старо Нагоричане,  беа во […]

Студиска посета на делегација од Р. Србија

На 5ти, 6ти и 7ми Септември, 2022, Граѓанки Центар Активум беше домаќин на студиска посета на делегација од Република Србија. 25 претставници на општинските раководства, здруженија на земјоделци, пчелари, занаетчии од општините Власотинце, Сурдулица и Лебане се сретнаа со претставници на Занаетчиската комора на Куманово, Здружението Пчела од Куманово, Апи комората во с. Драгоманце, Игнеа […]

ЈАВЕН ПОВИК ЗА СТРУЧНИ ОБУКИ И СТРУЧНО СОВЕТУВАЊЕ  ВО  ОБЛАСТА НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ И НЕЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ АКТИВНОСТИ ВО КУМАНОВО И СТАРО НАГОРИЧАНЕ

 Доколку сакаш да се информираш, дополнително да го усовршиш своето знаење или да научиш нешто ново, и сакаш додатно да се пријавиш за стручно советување ”еден-на-еден”, пријави се! Во зависност од тоа дали си производител/ка кој/а се занимава со земојоделство или неземјоделски активности, погледни дали исполнуваш барем еден од наведените услови и пријави се за […]

БРОШУРА ВО ЛЕСНО ЧИТЛИВА ФОРМА ЗА ПОДДРЖАНО ДОНЕСУВАЊЕ ОДЛУКИ  

Продолжува европската програма Еразмус + „ОДЛУЧУВАЧ – Подобрување на животните искуства за возрасни лица со посебни потреби за учење, обучувачи и родители преку поддржано донесување одлуки“. Во овој период, со нашите партнери работевме на изработка на брошура во лесно читлива форма. Брошурата е намнета за лицата со интелектуална попреченост кои се заинтересирани да се стекнат […]

Информативна работилница “Мерки за поддршка и нови перспективи за инклузивен локален економски развој”

Во четврток, 16ти јуни, во Занаетчискиот дом во Куманово  се одржа информативна работилница  “Мерки за поддршка и нови перспективи за инклузивен локален економски развој” на која лидерите од локалната самоуправа и претставниците од водечките програми за поддршка и центри за развој на регионално и национално ниво, се осврнаа на мапираните ресурси, потенцијали и потреби во […]

Започнуваат обуките за членовите на Координативното тело за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија

Се одржа првата од вкупно 10-те тематски обуки наменети за членовите на Координативното тело за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија, на која учествуваа претставници од јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор од трите локални самоуправи во Србија (Лебане, Власотинце, Сурдулица) и две во Северна Македонија (Куманово, Старо Нагоричане). Нивна цел е да ги обучат клучните […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на петтиот вебинар ,,Алатки за канцелариска работа” кој ќе се одржи на 06 април од 14:30 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже петтиот сет на мобилни апликации, наменет за лицата со интелектуална попреченост кои би сакале да живеат самостојно и да работат на отворениот пазар на труд. Учеството […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР ЗА НАСТАВНИЦИ

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на петтиот вебинар ,,Алатки за канцелариска работа” кој ќе се одржи на 05 април од 14:00 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже петтиот сет на мобилни апликации, кој е мошне корисен за наставниците, едукаторите, тренерите, волонтерите и сите оние кои работат со лицата со попреченост. Учесниците ќе можат […]

Завршен настан на проектот – Донеси свој уред

Здружението Граѓански центар АктивУм со особена чест и задовoлство Ве поканува на завршниот настан на проектот “Донеси свој уред – како едукативен метод за подобрување на вработливоста на возрасните со интелектуална попреченост”. Проектот е поддржан од Еразмус+ програмата К204-Стратешки партнерства во образованието на возрасни лица. Настанот ќе се одржи на 24 март 2022 година (четврток) […]

Покана за вебинар – за Наставници

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на четвртиот вебинар ,,Наоѓање и одржување работа” кој ќе се одржи на 04 февруари од 14:00 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже четвртиот сет на мобилни апликации, кој е мошне корисен за  наставниците, едукаторите, тренерите, волонтерите и сите оние кои работат со лицата со попреченост. Учесниците ќе можат […]