ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР ЗА НАСТАВНИЦИ

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на петтиот вебинар ,,Алатки за канцелариска работа” кој ќе се одржи на 05 април од 14:00 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже петтиот сет на мобилни апликации, кој е мошне корисен за наставниците, едукаторите, тренерите, волонтерите и сите оние кои работат со лицата со попреченост. Учесниците ќе можат […]

Завршен настан на проектот – Донеси свој уред

Здружението Граѓански центар АктивУм со особена чест и задовoлство Ве поканува на завршниот настан на проектот “Донеси свој уред – како едукативен метод за подобрување на вработливоста на возрасните со интелектуална попреченост”. Проектот е поддржан од Еразмус+ програмата К204-Стратешки партнерства во образованието на возрасни лица. Настанот ќе се одржи на 24 март 2022 година (четврток) […]

Покана за вебинар – за Наставници

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на четвртиот вебинар ,,Наоѓање и одржување работа” кој ќе се одржи на 04 февруари од 14:00 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже четвртиот сет на мобилни апликации, кој е мошне корисен за  наставниците, едукаторите, тренерите, волонтерите и сите оние кои работат со лицата со попреченост. Учесниците ќе можат […]

Покана за вебинар – Лица со попреченост

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на четвртиот вебинар ,,Наоѓање и одржување работа” кој ќе се одржи на 03 февруари од 14:30 до 15:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже четвртиот сет на мобилни апликации, наменет за лицата со интелектуална попреченост кои би сакале да живеат самостојно и да работат на отворениот пазар на труд. Учеството […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на третиот вебинар ,,Транспорт” кој ќе се одржи на 29 октомври од 11:00 до 11:30 часот. Вебинарот ќе го прикаже третиот сет на мобилни апликации, наменет за лицата со интелектуална попреченост кои би сакале да живеат самостојно и да работат на отворениот пазар на труд. Учеството е отворено и […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР ЗА НАСТАВНИЦИ

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на третиот вебинар ,,Транспорт” кој ќе се одржи на 22 октомври од 15:00 до 16:00 часот. Вебинарот ќе го прикаже третиот сет на мобилни апликации, кој е мошне корисен за наставниците, едукаторите, тренерите, волонтерите и сите оние кои работат со лицата со попреченост. Учесниците ќе можат да се стекнат […]

ТРАНСНАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТЕН СОСТАНОК

На 10ти јуни, партнерите на проектот го организираа  Транснационалниот Проектен Состанок во виртуелна  форма. Главната тема на состанокот беше подготовка за MOOCs  – Масивни Отворени Онлајн Курсеви. Пакетот MOOCs  е следниот проектен резултат  што треба да се реализира. Секој партнер треба да работи на подготовка на MOOCs. MOOCs  ќе бидат преведени на сите јазици на […]

Резиденцијален престој на млади уметници

Помеѓу 10ти и 25ти Септември, на планината Огражден во месноста Преведена, Граѓански Центар Активум поддржа резиденција на младата визуелна уметница Ана Лазаревска. Во прилог неколку фотографии од творечкиот процес на Ана. Крајната цел е подготовка на изложба инспирирана или поддржана во рамки на резиденцијата. Повеќе информации за досегашната работа на Ана може да најдете на […]

Повик за резиденцијален престој за ликовни уметници

Здружението Граѓански Центар АктивУм распишува оглас за резиденцијален престој за еден/на  млад/а ликовен/на уметник/ца. За време на престојот уметникот/цата може да твори на тема по свој избор. Резиденцијалниот престој ќе се реализира во Вила Преведена  во периодот од 10 до 25 септември. Вилата Преведена  се наоѓа на 1200 метри надморска височина на планината Огражден помеѓу […]

Водичот за донесување одлуки е подготвен

„АктивУм“ од Куманово во соработка со организации од Европа изработија водич за донесување на одлуки за лица со интелектуална попреченост Граѓанската организација „АктивУм“ од Куманово во партнерство до организации од Шпанија, Грција, Литванија и Полска, изработија водич за донесување одлуки за лицата со интелектуална попреченост, родителите, терапевтите и обучувачите, соопштија денеска од организацијата. Водичот е […]