Уличен Фестивал “КуманиУм”

Во сабота, на 26.10.2019, со почеток од 12часот, на плоштадот пред “НУЦК Трајко Прокопиев” во Куманово ќе се случи нашиот уличен фестивал “КуманиУм”. Фестивалот го прават и создаваат сите наши сограѓанки и сограѓани кои како изложувачи, фотографи, глумци, писатели, готвачи, музичари, уметници, креативци, изведувачи ќе ја афирмираат и промовираат локалната култура и традиција огледана преку […]

Работилници за улични фотографии (видео)

Нашето ново видео за тоа како помина циклусот Фото Работилници кој успешно го пројдоа 20 Кумановци и Кумановки. Учење, дружење, со забава и многу многу фоткање. Со среќа и успех на идните фотографи и документатори на нашето локално живеење и секојдневие! Ве чекаме на нашите следни активности!#КултураЗаКуманово#КумановоЗаКултура#ReLOaD#LocalDemocracy#WesternBalkans#ОпштинаКуманово

(Продолжен до 13.10.2019) Конкурс за фотографии од Старо и Ново Куманово

Граѓански Центар АктивУм од Куманово, објавува конкурс за прибирање на фотографии кои го документираат и слават Старо и Ново Куманово/ско. Избраните фотографиите ќе бидат изложени во рамки на уличниот фото фестивал во Куманово, и на фото изложба во рамки на НЦУК Трајко Прокопиев. Фотографиите ќе бидат селектирани од тричлената комисија составена од професионални и истакнати […]

Наскоро! Останете љубопитни

Наскоро, нашиот град ќе биде прикажан од поинаков објектив. Наскоро ќе бидете и Вие дел од необично улично доживување. Ако го сакате Куманово ќе дојдете сите. Културолошки настан од светски размери. Останете љубопитни…

Фото работилница #1

Викендов АктивУм ја организираше првата работилница за улична фотографија, наменета за граѓаните на Куманово. Во серија од 5 работилници, 20 Кумановци и Кумановки ќе се запознаат со основите на уличната фотографија и ќе имаат можност да преку практична работа – фотографирање на терен ги усовршат своите фотографски вештини и амбиции. Крајна цел е да што […]

KumanovoNews

Локален електронски медиум #Култура за Куманово #Куманово за култура, проект на АктивУм за промоција на културно, духовно наследство и традиција на Куманово

#Култура за Куманово #Куманово за Култура

#Култура за Куманово #Куманово за Култура е проект кој го спроведува Здружението за активизам, едукација, култура и уметност ГРАЃАНСКИ ЦЕНТАР АктивУм Куманово. Основната цел и фокус на проектот е афирмација на традицијата, културното и духовното наследство на општина Куманово, преку мобилизација и учество на самата заедница, а со посебен акцент на зајакнување и вклучување на […]