КуманиУм преку камера

На 26.10.2019 го одржавме првиот КуманиУм, уличен фестивал на локалната култура и традиција. 319 учесници и многубројна публика, многу музика, танц, театар, забава и уметност во сите облици. Со нас беа Перципио, Атлета, КУД Ѓоко Симоновски, Шербет, ФазБабл, Младен-Трендо, , бендовите од Гимназија Гоце Делчев и ОСТУ Наце Буѓони, Dirty side, солистите Мартија Станојковиќ, Анастасија Спасевска, Матеј Абдулкарим, КУД Срма, КУД Српски вез, КУД Бајрам Шабани, хорот и учениците од ООУ Кочо Рацин, ООУ Крсте Мисирков, ООУ Толи Зордумис, ООУ Вук Караџич, ООУ Наим Фрешери, бозата од Реклама, јогуртот од Бучим Козјак, и нашите локални писатели, ракотворки, готвачки и нашите драги волонетри. Видеото во прилог покажува дел од прекрасната атмосфера.

КуманиУм е дел од проектот #Култура за Куманово #Куманово за култура, имплементиран од Граѓански Центар Активум Куманово, а поддржан од „Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD)”, финансирана од Европската унија, спроведувана од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). Проектот е ко-финансиран од Општина Куманово.

Posted on