Годишен извештај 2020

Граѓански Центар Активум го публикува својот Годишен Извештај за 2020 година. Во него ќе најдете информации за сите спроведени активности, иницијативи и соработки реализирани во 2020та година. Им благодариме на сите партнери, учесници, волонтери и донатори за поддршката. Се надеваме на уште многу следни успешни приказни и соработки. Годишен Извештај 2020 АктивУмDownload

Учествувам, учам, одлучувам – зајакнување на млади лица под социјален ризик

Во Мај, 2021, Граѓански Центар АктивУм започна соработка со Јавната Установа за згрижување на деца со воспитно социјални проблеми Скопје, и Јавната установа 11ти Октомври Скопје, за заедничко спроведување на активности во рамки на проектот Учествувам, Учам, Одлучувам.  Иницијативата претставува поддршка на постоечките активности во малите групни домови за деца под социјален ризик. Целта е […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР ФОРМУЛАР ЗА РЕГИСТРАЦИЈА – ЗА НАСТАВНИЦИ

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на првиот вебинар ,,Експерт за Интернет Комуникација” кој ќе се одржи на 27 април од 16:30 до 17:30 часот. Вебинарот ќе го прикаже првиот сет на мобилни апликации, кој е мошне корисен за  наставниците, едукаторите, тренерите, волонтерите и сите оние кои работат со лицата со попреченост. Учесниците ќе можат […]

ПОКАНА ЗА ВЕБИНАР ФОРМУЛАР ЗА РЕГИСТРАЦИЈА

Проектот “Донесете свој уред” Ве поканува на првиот вебинар ,,Експерт за Интернет Комуникација” кој ќе се одржи на 23 април од 14:00 до 14:30 часот. Вебинарот ќе го прикаже првиот сет на мобилни апликации, наменет за лицата со интелектуална попреченост кои би сакале да живеат самостојно и да работат на отворениот пазар на труд. Учеството […]

Започна проектот ОДЛУЧУВАЧ!

2020-1-PL01-KA204-081965 КОВИД-19 е сè уште присутен и ги отежнува патувањата и средбите, но тимот на проектот ОДЛУЧУВАЧ од Полска, Шпанија, Грција, Северна Македонија и Литванија, го одржа првиот онлајн  состанок  на 11-12 јануари 2021 година. Сигурно се прашувате што е ОДЛУЧУВАЧ. ОДЛУЧУВАЧ е ЕРАЗМУС + проект кој има за цел да го пополни недостатокот на […]

ПРОЕКТ ОДЛУЧУВАЧ

Во ноември 2020, Граѓански Центар Активум започна со реализација на интернационалeн проект насловен како “Одлучувач.” Проектот се спроведува во Македонија, Полска, Грција, Литванија и Шпанија, а се фокусира на подготовка на методологија за поддржано донесување одлуки на лицата со посебни потреби за учење. Целта е да лицата со посебни потреби за учење (интелектуална попреченост, социјална […]

“Куманизам = Хуманизам” – видео

22 Кумановски фирми, претставници на јавни институции и локални медиуми, нашите драги локални поддржувачи и волонтери, сите заедно покажаа дека Куманизам е еднакво и на Хуманизам. Во прилог и нашето видео од настанот.

“Куманизам = Хуманизам”- Донаторски Настан

На 07.02.2020 (петок), со почеток од 20ч, во салата на Занаетчискиот Дом во Куманово, Граѓански Центар АктивУм го организира локалниот Донаторски Настан “Куманизам = Хуманизам”, насочен кон мобилизирање на локалната бизнис заедница. Бизнис заедницата во Куманово е активен и одговорен чинител на животот во Куманово: твори во нашата заедница, се потпира на луѓето од заедницата, […]

Отворање на изложба на фотографии од Старо и Ново Куманово

Во четврток на 26 декември во Центарот за култура Трајко Прокопиев во Куманово со почеток во 19:00 часот ќе биде отворена изложбата на фотографии кои го документираат и слават Старо и Ново Куманово, а  истите ќе бидат  промовирани и во вид на  фото албум со разгледници. Целта на изложбата е афирмација на локалната култура, традиција, […]

КуманиУм преку камера

На 26.10.2019 го одржавме првиот КуманиУм, уличен фестивал на локалната култура и традиција. 319 учесници и многубројна публика, многу музика, танц, театар, забава и уметност во сите облици. Со нас беа Перципио, Атлета, КУД Ѓоко Симоновски, Шербет, ФазБабл, Младен-Трендо, , бендовите од Гимназија Гоце Делчев и ОСТУ Наце Буѓони, Dirty side, солистите Мартија Станојковиќ, Анастасија […]